ID verificatie: waarom is dit nodig en welke varianten ID checks zijn er?

ID verificatie: waarom is dit nodig en welke varianten ID checks zijn er?

ID verificatie: waarom is dit nodig en welke varianten ID checks zijn er?

3 mei 2021
 Categorieën:
Zaken, Blog


Sinds de opkomst van internet hebben steeds meer mensen te maken gekregen met online verificatie in plaats van fysieke ID verificatie. Zowel bedrijven als de overheid vereisen van mensen die in hun digitale omgeving inloggen een online bevestiging dat ze echt met de persoon te maken hebben die zich voor iemand uitgeeft. ID verificatie, ook wel ID authenticatie genoemd, is van groot belang om fraude en misbruik van andermans gegevens en/of geld te maken. Welke toegevoegde waarde heeft ID controle op het internet voor de gebruikers? En wat zijn de belangrijkste varianten ID checks die op dit moment gebruikt worden door bedrijven, de overheid, klanten en particulieren?

De toegevoegde waarde van een betrouwbare ID verificatie

Het verifiëren van de identiteit van anderen is, zoals gesteld, cruciaal op het internet om persoonsverwisselingen te voorkomen. Je moet er niet aan denken dat internetcriminelen kunnen inloggen op jouw bankaccount en vervolgens je hele bankrekening leeg trekken. De financiële ellende is dan vaak niet te overzien. Maar ook de klap die je vertrouwen krijgt bij internetfraude doet veel pijn. Je vertrouwen in de mensheid loopt een fikse knauw op als je een of meer van je persoonlijke accounts gehackt worden door fraudeurs.
Niet alleen voor klanten die online een transactie of aankoop willen doen is een correcte verificatie cruciaal, maar natuurlijk ook voor bedrijven en overheidsinstellingen die producten of diensten online aanbieden en/of verkopen. Vindt er een datalek plaats of komen inloggegevens van klanten op straat te liggen, dan ontstaan er voor de betreffende bedrijven of overheidsinstanties grote problemen. Er zijn in het recente verleden honderden bedrijven failliet gegaan door online fraude en datalekken, terwijl overheden geregeld voor de rechter worden gedaagd vanwege een onzorgvuldige omgang met online persoonsgegevens. Zorg er daarom als bedrijfseigenaar of beleidsmaatregelen voor dat jouw online omgeving, webwinkel of portaal optimaal beveiligd is via een niet te kraken online verificatie. Zo voorkom je voor alle betrokkenen een hoop narigheid, financieel leed en stress.

Diverse varianten om online bezoekers te verifiëren

Het aantal systemen om internetbezoekers qua identiteit te checken, is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Een van de bekendste methoden is het password. Door een uniek password te kiezen, kunnen bezoekers veilig inloggen.
Een andere veelgebruikte manier is tegenwoordig verificatie via een SMS. Deze bevat een speciale code van vijf of zes getallen of letters en wordt verzonden naar de smartphone van de klant of bezoeker. Vaak gebeurt dit via een tweetal verificatie: de klant moet naast een wachtwoord ook de code invoeren.
Populair is verder een scan van de vingerafdruk gebruiken of een oogscan. Omdat vingerafdrukken en irissen van ogen uniek zijn, is dit een betrouwbaar systeem.

 

Over ons
Een eigen business starten

Wil jij graag je eigen business starten maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je hier zeker aan het juiste adres. We geven in dit blog een beter inzicht in de do's en dont's bij het starten van je eigen business. Ook als je nog niet bekend bent met de handige feitjes en inside information, dan komt dat zeker goed. We begrijpen dat het erg spannend kan zijn en juist daarom willen we je, aan de hand van deze blog, een ''voorsprong'' geven. Een voorsprong op alle nodige zaken die jij straks nodig gaat hebben. Maar de eerste stap is heel belangrijk. Focus op jezelf. Omring je met positieve mensen. En lees deze blog!

Zoeken
Categorieën
Archief
Tags